آخرین مطالبگیاهان دارویی

خواص و فواید گیاهی زیره سبز+نحوه مصرف درمانی

زیره سبز

زیره سبز گیاهی است بوته ای و علفی به ارتفاع حداکثر نیم متر ساقه این گیاه راست و دارای انشعابات دوتایی است ریشه آن باریک و بلند و به رنگ سفید است.

برگ ها بخاطر تقسیمات و بریدگی های زیادی باریک و به صورت نخی شکل هستند و به صورت متناوب بر روی ساقه قرار گرفته اند گلها کوچک به رنگ سفید و گاهی صورتی می باشند که مجموع آنها به صورت چتر مرکب در انتهای ساقه قرار گرفته اند.

میوه ها دوکی شکل و به طول حداکثر ۶ میلی متر و عرض ۵/۱ میلیمتر می باشد که سبز کم رنگ مایل به خاکستری هستند و بوی معطری دارند.

غیر از میوه قسمت های دیگر گیاه نیز معطر است قسمت مورد استفاده این گیاه میوه های آن است که سرشار از اسانس میباشد.

زیره سبز در ایران به صورت خودرو و یا کشت شده وجود دارد و مهمترین مناطق رشد و تکثیر آن گستره وسیعی از استان خراسان از جمله سبزوار، نزدیک مشهد و اطراف سرخس، اطراف سمنان، اطراف تهران، اطراف دامغان و بسیاری دیگر نواحی مستعد ایران میباشد

Related image

تاریخچه زیره سبز

زیره ی سبز جزء اصلی پودر های کاری و چیلی است و به عنوان طعم دهنده در محصولات غذایی-تجاری متنوعی به کار می‌رود.

 روغن این گیاه از طریق تقطیر با بخار آب برای مزه دار کردن نوشیدنی ها، دسرها و چاشنی ها مصرف می شود و همچنین جزء معطر کرم‌ها، لوسیون‌ها و عطریات است.

Related image

ترکیبات مهم موجود در زیره سبز

دانه های زیره سبز حاوی تا ۵ درصد اسانس ۲۲ درصد چربی، تعداد زیادی اسید آمینه آزاد، تعدادی فلاونوئیدهای گلوکوزیدی از جمله مشتقاتی از آپی .ژنین و لوتئولین است

ترکیبات اصلی اسانس آلدهیدی هستند که تا ۶۰ درصد آن را تشکیل می‌دهند.

کومین آلدهید مهمترین جسم اسانس زیره سبز است. چنانچه دانه ها پودر شوند اسانس آن تا حدود ۵۰ درصد کاهش می یابد و در صورتی که مدت آسیاب کردن بیش از یک ساعت باشد کاهش میزان اسانس از این هم بیشتر خواهد بود.

ترکیبات دیگر اسانس هیدروکربن های منوترپنی و سس کویی ترپنی است.

یکی از بهترین نشانه های مرغوبیت و کهنه نبودن دانه ها وجود دو جسم کومین آلدهید و۳-پارامنتن ۷- آل به مقدار قابل توجه در اسانس زیره سبز است.

دارو شناستی و اثرات مهم زیره سبز

عصاره اتردوپترولی زیره سبز خاصیت آنتی اکسیدانی خوبی دارد گرچه کومین آلدهید خالص حتی با غلظت های بالا اثرات مهار پراکسیداسیون کبدی را نشان نداده است ولی قدرت پاک کنندگی آنیونهای سوپراکساید را دارا است.

در مطالعاتی ادویه هایی که حاوی زیره سبز خاصیت ضد سرطانی را در موش نشان داده است.

اسانس زیره سبز و کومین آلدهید دارای اثرات قوی لاروکش و ضد باکتری می باشد اسانس آن در انتهای ۳۰۰ تا ۶۰۰ در میلیون از رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم جلوگیری می کند.

سمیت و عوارض جانبی زیره سبز

زیره سبز همیشه یک ادویه غیر سمی و خوراکی بوده است در عین حال ممکن است برخی افراد به آن حساسیت داشته باشند.

در آزمایش اسانس خالص زیره سبز از  قسمت تراشیده شده پوست شکم موش به سرعت جذب و  اثرات فتوتوکسیسیته ی آن مشخص شد این اثر بیشتر به ترتیب کومین آلدهید آن نسبت داده شده است.

طریقه و میزان مصرف در مورد مصرف زیره سبز

  • مصرف هر نوبت زیره سبز را بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم توصیه کرده‌اند که می‌تواند تنها یا همراه با گیاهان دیگر و یا ادویه جات مصرف شود.

این میزان معادل با ۱۰ عدد دانه می شود اسانس آن را میتوان ۰۶/۰ تا ۲/۰  میلی لیتر در یک نوبت مصرف کرد.

بیشتر بخوانید:

خواص دارویی زیره

مهمترین اثرات گزارش شده در مورد مصرف زیره سبز

سقط کننده، ضد درد، بی حس کننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکت‌ها، ضد باکتری، ضد سم، ضد صفرا، ضد بارداری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، معرق، هضم کننده غذا، ادرار آور، شیرافزا، دارای خاصیت استروژنی، قارچ کش، فتودرماتیتیک، محرک، تقویت کننده معده، تقویت کننده رحم و التیام دهنده زخم.

نکات قابل توجه برای مصرف زیره سبز

  1. مقدار مصرف این نوع زیره نسبتاً کم است؛